Een hond uit Lesbos? De feiten!

Een hond adopteren van GaGa Animal Care?
De feiten op een rij!

Er wordt nogal eens gevraagd waarom een hond uit het buitenland geadopteerd zou moeten worden. Of het wel veilig is een hond uit het buitenland te adopteren, of hij of zij geen vreemd gedrag vertoont, of dat hij of zij geen vreemde ziektes met zich meebrengt.
Hieronder leggen wij u graag uit wat er bij GaGa Animal Care allemaal voorafgaat aan het moment dat een hond ter adoptie wordt aangeboden en voordat een hond de grote reis naar Nederland aanvangt.

Observeren

Alle honden zijn langere tijd geobserveerd. Maar wat wordt er precies verstaan onder observeren?

Alle honden die door GaGa Animal Care worden opgevangen (gebracht gevonden of opgehaald door Gerbien) worden eerst bij Gerbien in huis genomen. Dit om goed te kunnen zien hoe de hond zich gedraagt bij andere honden. Bij pups, oudere honden, mensen en bij de katten die Gerbien heeft. Omdat de ruimte in haar huis ruim maar te overzien is, ziet ze de honden praktisch 24 uur per dag bewegen, spelen, eten, het energie gehalte en slapen.
Hierdoor kan Gerbien meteen op de behoeften van een dier inspelen. Eet de hond het liefst alleen, dan kan ze de hond de ruimte geven om alleen en rustig te eten. Sommige honden vinden dit prettig.

Hoe reageert een hond op drukke pups. Is het te druk? Vind hij het interessant? Of speelt hij meteen mee?
Vind de hond het te druk dan zal de hond de ruimte en de vrijheid krijgen om een eigen plek te kunnen creëren waar de pups hem met rust laten. Regelmatig zal een hond het spannend vinden om pups om zich heen te hebben en toont dan zelf vaak observerend gedrag. Pups spelen veel , zijn ondeugend en nieuwsgierig. Dit positieve/vrolijke gedrag zorgt bijna altijd voor uitnodiging om de ‘drukke kleine onbekende wezentjes’ te gaan ontdekken.
Honden leren heel veel van elkaar. Dat is ook één van de meest belangrijke manieren van leven bij Gerbien. Alle honden leven mét elkaar en verblijven NIET in hokken o.i.d.
Gaat de nieuwe hond in kwestie meteen meespelen, dan zal de hond dit als prettig ervaren, immers wat is er leuker dan spelen. Dit werkt andersom ook heel goed. De oudere hond weet wat hij wel en niet accepteert en zal dit ook duidelijk aangeven aan de pup.
Bijvoorbeeld tijdens het spelen is het heel leuk natuurlijk om elkaar spelenderwijs te ontdekken met de mond en tandjes. Dit gaat er soms ruw aan toe. De grotere hond zal de pups leren dat spelen leuk is, maar wel tot op zekere hoogte. Een “oudere” hond zal verschillend reageren. Stoppen met spelen, een waarschuwing’s grom geven of over de pup heen gaan staan. Daarmee duidelijk aangevend dat niet alles geaccepteerd wordt. De pup leert hierdoor om goed op houdingen en grenzen van andere honden te letten. De pups leren hiermee respect te tonen naar andere dieren, maar ook naar mensen.

Ook leven er 2 katten (soms meer) bij Gerbien.  Die eten slapen en spelen met de andere honden. Sommige honden hebben een jachtinstinct en zullen de eerste keren proberen er achteraan te hollen. Met duidelijke begeleiding van Gerbien’s kant wordt dan aangegeven dat dit gedrag is wat in de groep/roedel niet kan en mag. De nieuwe hond zal zien dat zijn andere soortgenoten dit ook niet doen en daarmee zelf ook inzien dat dit gedrag niet oké is.
Sommige honden hebben echter zo’n sterk jachtinstinct dat je ziet dat de hond het lastig vind om niet achter de katten aan te hollen wanneer zij druk in de tuin spelen. Dan zal dit ook aangegeven worden in de adoptiebeschrijving. Want waarom een hond dan naar zijn nieuwe huisje laten gaan mét kat waar de hond dan de rest van zijn leven geconfronteerd wordt met jachtinstinct en elke dag zichzelf onder controle moet houden omdat er ook een kat in hetzelfde huis woont?
Dit is niet leuk voor de hond, maar ook niet voor de aanwezige kat.
De 2 katten van Gerbien zijn honden gewend en dus alles behalve onder de indruk van deze grotere dieren. De katten zijn nieuwsgierig van aard.
Katten en honden hebben andere denkwijzes en dat maakt het mooi om te zien hoe ze altijd een weg vinden om met elkaar te communiceren zonder woorden, met als resultaat dat de katten en honden samen in een bolletje gaan liggen en slapen. of spelen, ieder op zijn eigen manier maar toch samen.

Fysieke controle

Een hond wordt lichamelijk in de gaten gehouden, dit is snel te zien bij 24 uur observatie. De hond wordt altijd ontwormt, krijgt spot on (tegen teken en vlooien), alle benodigde vaccinaties, een chip en wordt lichamelijk onderzocht door een dierenarts. Ook worden de honden, ouder dan 6 maanden, altijd gesteriliseerd of gecastreerd. Dit is standaard.

Kosten

De kosten zijn praktisch lager omdat de vaccinaties, vlooienbehandeling, chip en sterilisatie of castratie al reeds gegeven of uitgevoerd zijn.
De kosten voor het laten steriliseren of castreren in Nederland bedragen voor een grote hond van 40 kilogram steriliseren kan €265,- kosten, terwijl de prijs voor een kleine hond van minder dan 10 kilogram €179,- kan zijn (bron:  sterilisatiehond.com)

Tot slot

  • Je krijgt een unieke hond. Je hebt meer keuze uit verschillende honden en er zal geen hond hetzelfde zijn (pluspunt)  Rashonden lijken vaak op elkaar en helemaal als ze uit hetzelfde nest komen, Maar probeer maar eens 2 dezelfde Gaga honden te zoeken… probeer het maar niet ik heb een poging gedaan maar mislukte geheel. Ook is er keuze uit pups, jonge honden volwassen honden en oudere honden.


  • Je zal de perfecte hond vinden voor jou leefstijl of leefwijze. Omdat de hond goed geobserveerd wordt komen de karakter eigenschappen snel naar boven. Zou je het leuk vinden om met je hond bijvoorbeeld te gaan hard lopen. Dan zullen de honden die het vooral heerlijk vinden om het grootste gedeelte van de dag te slapen al snel af. Maar een hond met een hoog energie leven zal beide partijen blij maken. Jij hebt een hardloop maatje welke je zal blijven motiveren om dit te blijven doen.  En de hond mag én met jou mee en vervolgens ga jij ook nog eens doen wat hij het liefst doet. Rennen en de wereld verkennen. Vandaar dat het adoptie proces ook verschillende stappen inhoudt dit om de perfecte match tussen hond en nieuwe eigenaar te vinden.


  • Een levenslange hulplijn. Mocht je tegen dingen aanlopen waar van je het moeilijk vind om in te schatten hoe hier het beste mee om te gaan me je hond zijn wij er altijd om je vragen te beantwoorden en begeleiden waar nodig. En onthoud domme vragen bestaan niet.


  • Je red een leven. Elke hond die jij adopteert geeft weer de ruimte om een ander hond in Lesbos een nieuwe start in het leven te geven. Niet dat Gerbien ooit een hond zal weigeren maar elke hond die een nieuw en mooi leven in Nederland krijgt is er 1. You won’t change the world by saving an animal , but you will change that animals world.


  • De eeuwige dankbaarheid van een hond een hond wil graag geliefd zijn en gewaardeerd worden. En zal daar onvoorwaardelijke trouw en vrolijkheid en vriendschap voor terug geven. Dat is 1 van de mooiste pluspunten van adopteren.